Kasvatuksesta ja pieni pennun osto-opas

Tavoitteenani on kasvattaa terveitä, hyväluonteisia lemmikkejä. Arvostan kissojen luonnetta ja Birmojen lookkia, Birman tulee näyttää Birmalta. Siitoskissani ovat rodunomaisia, hyväluonteisia ja pääsääntöisesti terveitä. Kaikki 20 birmaväriä ovat mukana kasvatuksessa, pääpainon ollessa punageeni-birmoissa.

Jos olet kiinnostunut hankkimaan meiltä pentua, lue ensin nämä käytännön ohjeet pennun ostamiselle.

Pentumme kasvavat perheen keskellä, jokainen uniikkina yksilönä jolle pyrimme antamaan parhaan mahdollisen alun elämälle. Pennut tottuvat elämään, ääniin, käsittelyyn jo syntymästään saakka. Pennut oppivat kynsienleikkuun, kampaamisen ja kaiken mitä tarvitaan helppoon yhteiseloon tulevassa kodissa. Pennut ovat aina luovutusiässä sisäsiistejä ja valmiitä muuttamaan uuteen kotiin.

Varaaminen

En varaa pentuja kuin alustavasti alle 8 viikkoisina. Kun sinulle löytyy sopiva yksilö, haluan että tulet kotiimme tutustumaan henkilökohtaisesti kissoihimme ja meihin, ja samalla tutustumme sinuun.

Kun kauppa on suullisesti sovittu molemmin puolin, otan 350 euroa varausmaksuna. Varausmaksu vähennetään kokonaisesta kauppahinnasta, joka on maksettava luovutukseen mennessä. Pennun mukana seuraa pentupakkaus, jossa on esimerkiksi ruokaa, leluja sekä pentukansio, joka sisältää Kissaliiton pennun omistajan oppaan, rekisterikirjan, hoito-ohjeet sekä mahdollisuuksien mukaan myös valokuvia pennun alkutaipaleesta, vanhemmista sekä sisaruksista.

Uudessa kodissa

Vaikka pentu muuttaakin uuteen kotiin, toivon, että pidät yhteyttä. Neuvon ja opastan ainakin alkutaipaleella ja halutessasi myös myöhemmin. Toivon kuulevani kuulumisia sekä näkeväni valokuvia pennun kasvaessa. Saatan piipahtaa käymäänkin jos se uudelle perheelle sopii. Haluan tietää mitä kasvatilleni kuuluu elämän varrella. Autan myös kaikissa mahdollisissa ongelmatilanteissa, ja puhelimeni on avoinna yötä päivää.

Kasvateillani on elinikäinen palautusoikeus. Jos syystä tai toisesta joudut luopumaan kissasta, niin ilmoitathan välittömästi minulle. En halua kissan joutuvan "kiertoon" vaan lunastan sen takaisin. Takaisinlunastushinta määräytyy aina tilanteen mukaan esimerkiksi aikuisesta leikatusta lemmikkikissasta palautan noin 100-300 euroa.

En myy kissoja ulkokissoiksi. Jos kissaa halutaan ulkoiluttaa, on se tapahduttava turvallisesti joko tarhassa tai valjaissa. Ostaja sitoutuu hoitamaan kissaa moitteettomasti ja huolehtimaan sen jokapäiväisistä tarpeista.

Kissakaupassa noudatamme Kissaliiton sopimusta kissakaupasta.

Ennen kuin luovutamme pentua uuteen kotiin, sen on aina:

*VÄHINTÄÄN 14 viikon ikäinen.

*sisäsiisti

*rekisteröity

*kaksi kertaa rokotettu

*ell. tarkastama

*tunnistemerkitty (mikrosiru)

*VÄHINTÄÄN 1.2 kg painoinen

*terve

Hinnat

Pennun hinta on pääsääntöisesti 1300 euroa, mutta erittäin lupaava yksilö voi olla hintavampi tai rakenteellinen vika voi alentaa hintaa. Kasvatuskissoja myyn ainoastaan kasvattajanimen omistaville henkilöille ja tuleville kasvattajille joilla on "visio" kasvatuksestaan. En myy kissojani ns monistukseen tai pentutehtaisiin. Jos olet kiinnostunut aloittamaan omaa kasvatusta, paras vaihtoehto on sijoitusnaaras, jolloin saat minut myös mentoriksi ja tueksi ensimmäisten pentujen ajaksi.

Rabiesrokotus ja passi lisätään hintaan. Lemmikkitasoiset urospennut myydään usein valmiiksi kastroituna.

Pentujen taso

Olen erittäin kriittinen pentujeni ulkonäön suhteen. Minulla on mielessäni vahva visio miltä täydellinen birma näyttää ja pyrin jokaikisen pennun kohdalla mahdollisimman lähelle tätä visiotani. Joskus pääsen lähelle, joskus en ja siksi monen silmään virheetön pentu saattaa lähteä minulta lemmikkikotiin. Ei riitä että birmalla on sukat kohdallaan, myös kissan ns tyypin tulee olla oikeanlainen. Hieman liian suuret korvat, huono silmien väri, heikko leuka tms voi olla syynä lemmikki-määrittelyyn.Alla perusmääritelmä lemmikki/kasvatus/näyttelytasojen välillä. Kuitenkaan yhtä ohjenuoraa ei ole vaan itse yksilö määrää aina tason.

Lemmikkitasoisella kissalla on virhe joka estää sen näyttely- sekä kasvatuskäytön. Virhe on yleensä värivirhe tai tyyppivirhe, mutta joskus saattaa myös olla jokin hoitoa vaativa vika, esimerkiksi napatyrä tms. Lemmikkipennun kauppasopimukseen tulee aina vaade pennun leikkauttamisesta pennun tullessa sukukypsäksi eikä niitä saa käyttää kasvatukseen. Tällaiselle on aina hyvä syy joten jos hankit lemmikkitasoisen pennun se ei ole tarkoitettu jatkamaan sukua.

Näyttelykastraatilla tarkoitetaan useimmiten esimerkiksi kissaa jolla on knikki, eli mutkahäntä. Knikkihäntäinen kissa voi käydä näyttelyissä leikattuna, mutta leikkaamattomana knikki on näyttelykissalla virhe. Knikkihäntäistä kissaa ei saa käyttää kasvatukseen.

Kasvatustasoisella kissalla tarkoitetaan kissaa, joka soveltuu kasvatukseen tietyin rajoituksin, mutta ei ole lupaava näyttelykissa. Usein kasvatustasoisella kissalla on jokin hyvin pieni värivirhe tms, joka ei kasvatuksessa haittaa, mutta saattaa estää näyttelymenestyksen. Kasvatuskissakin voi alemmissa luokissa kilpailla näyttelyissä, mutta harvemmin kissalla on tulevaisuutta näyttelykissana.

Näyttelytasoinen on ns. virheetön kissa. Itse määrittelen näyttelykissan siten, että se saa sertin, aina CACS:en saakka, ollessaan yksin luokassa. Näyttelykissakin soveltuu lähes poikkeuksetta myös kasvatukseen. En kuitenkaan anna yhdellekään pennulle takuuta näyttelymenestyksestä vaan menestys on monen asian summa eikä kukaan kasvattaja voi taata näyttelytuloksia.